Vår historia
Under många hundra år har människor vallfärdat till Loka Brunn för att mötas, dricka brunn, njuta och koppla av. Redan på medeltiden var Loka Brunns källa en omtyckt rastplats för pilgrimer på väg till det heliga Nidaros, nuvarande Trondheim.
Kontinentens kurorter blev populära besöksmål för den svenska överklassen på 1600-talet. Det inspirerade till att leta upp mineralkällor även i Sverige – många svenska kurorter etablerades i slutet på 1600-talet och början av 1700-talet. Loka Brunn var sedan länge en känd hälsokälla, men den organiserade kurortsverksamheten startade år 1720.
Loka Brunn blev snabbt populärt, särskilt bland de svenska kungligheterna. Under 1700- och 1800-talet utvecklades Loka Brunn till ett eget litet samhälle. Här fanns bland annat kyrka, lasarett och häkte. Kung Adolf Fredrik dokumenterade år 1761 att han fick sin migrän botad på Loka Brunn. Hans son, Gustav III, trivdes så bra på Loka Brunn att han lät bygga ett eget hus – Kungsbyggnaden – som är i bruk än idag. Det var även Gustav III som anlade köksträdgården, där våra kockar skördar örter än idag.
På Loka Brunn finns 54 byggnader, de flesta med flera hundra år på nacken. Faluröda timmerstugor och pampiga jugendvillor skapar en liten by, med den pittoreska kyrkan bevarad i mitten. Alla hus är unika, varsamt renoverade och bär på en historia värd att uppleva. Välkommen att hämta styrka hos oss du också!